maandag 16 juni 2014

Artis

Donderdag 12 juni 2014
Vandaag ga ik naar Artis. Ik heb weer bloedig zegels gespaard, en ik heb er reuze zin in.
We zijn redelijk vroeg wakker, pfff, het is al lekker warm: ik moet bijna weer uitrusten van het aankleden, maar het is gelukt: ik ben helemaal klaar voor een dagje uit, en het is zowaar nog heerlijk vroeg. Even snel een boterhammetje maken en dan kan ik naar de bus.
 
 
De bus komt al snel aan. Naar het station, waar de trein ook al snel aankomt. Ik heb nog net tijd om wat foto’s te maken van ons mooie station.
En zo ben ik dus ook vroeg in Amsterdam.
Ik loop naar de tram, en ook die komt er al snel aan. Tot mijn grote verbazing is het superrustig, ik heb nog nooit zo’n lege tram gezien.
In Artis koop ik zoals altijd een plattegrond, en er liggen leuke tapetjes bij de kassa. Wat leuk, papertape met olifantjes erop: leuk voor bij een dierentuin- en/of een olifantenscrap. Met de koop van het tape steun je de olifanten. Helemaal goed dus, dan krijgen ze straks een mooi nieuw en groot verblijf!
Ik kijk eerst naar de app die ik gisteravond nog even snel op mijn mobieltje heb gezet. Ik had gezien dat je verschillende routes door Artis kunt doen. Ik besluit om de Licht-route te nemen. En dan natuurlijk ook naar andere dieren te kijken, waar ik langs loop.
De Licht-route begint meteen bij het Kamelenveld, bij het rendier. Ik zie het Kamelenveld door de ogen van het rendier, gaaf! 
 
Ik zie in de struik naast me een musje zitten, kijk hoe schattig.
 
Ik loop naar de Japanse makaken, die zijn ook altijd leuk. Er is net iemand bezig en alle makaken houden de deur angstvallig in de gaten. 
 
 
Dan loop ik richting het prieeltje bij de flamingo’s. Maar alles ligt op de schop daar. Het is een grote bouwplaats. Nou, ik loop maar een stukje terug dan, ik wil toch richting de leeuwen.
Ik loop langs de pelikanen, nou ja langs… met een zoomlens wel;-) 

Overal in het park bloeien de prachtigste bloemen.

Ik ga naar de leeuwen. Die worden zo gevoerd. De leeuwen liggen voor pampus. Kijk Ceasar liggen. 

Dan reageren alle leeuwen ineens, ze kijken, richting mij.
Ik kijk om want ik vermoed dat ze reageren op een verzorger/ster. Dat klopt, de verzorgster staat schuin achter mij de omroepkar in orde te maken voor het praatje.
Ze vertelt dat de leeuwen vandaag niet gevoederd worden, en dat ze wel een verrijking krijgen: 2 jute zakken, 1 met olifantenmest en 1 met zebramest. Ze vertelt dat er 1 man: Ceasar is, die is intussen 16 jaar en dus hoogbejaard en mag van zijn pensioen genieten. Er zijn 3 leeuwinnen, 1 net zo hoogbejaard als Ceasar en 2 jonge meiden, en die zijn alle 3 aan de pil. Ze willen geen inteelt.
De verzorgster gooit de 1e zak naar het leeuwenterras. Een van de leeuwinnen loopt erheen en gaat er maar op liggen.
 
Intussen wordt Ceasar een beetje aanhalig.
 
Alle leeuwen zijn nu aan de waterkant bij de zakken mest. En Ceasar ziet zijn kans schoon.
Ceasar op zijn rug met de poten omhoog
 

Het is net zo’n heerlijk knuffelbeest zoals hij hier ligt.
Oud, maar nog steeds mooi. 
 
Een leeuwin heeft een zak mest meegenomen naar boven en ligt ermee te rollebollen.
 
Ik loop door langs de Roofdierengalerij. Ik zie een Euraziatische lynx . Wat een mooi beest. 
 
De Amoerpanter wil niet echt op de foto en ik loop door naar de olifanten. Even aan de overkant kijken bij de Afrikaanse wilde honden. Dan weer snel terug naar de olifanten.
 
Een van de olifanten is bezig met een takkenbos.
 
Ik loop snel naar de gieren, daar wordt ook zo uitleg gegeven door een verzorger.
Ik zie een gier op de grond liggen, hij blijkt te zonnebaden (vertelt de verzorger iets later). 
Helaas werken de gieren niet zo mee met het laten zien van hun grote vleugels. Ze hebben een enorme spanwijdte, en het is een sport om daar een mooie foto van te maken. Het is me wel eens gelukt, maar nu helaas niet. 
 
Ik loop naar de wolven. 
 
En door langs een watertje, waar de kids heerlijk in spelen. Langs de Aldabra reuzenschildpadden, langs prachtige bloemenperken. 
 
En dan kom ik bij het vlinderpaviljoen. Ik ga naar binnen en ga natuurlijk meteen op zoek naar de prachtige blauwe vlinders: de grote Morphovlinder. Helaas werken die niet mee, ik heb ze wel vliegend op de foto, maar niet mooi. Ze zijn prachtig, maar fladderen zo snel door je beeld… Ik zie een Morpho vlinder vliegen en die gaat zitten op een voederplek. Hij klapt dan de vleugels dicht, en al zijn blauw is weg. Je ziet bruin met een aantal ogen. 
 
Het grappige is dat ie hier naast een uilvlinder zit. Met dichte vleugels lijken ze enorm op elkaar.
 (van de vlinderzoekkaart Artis)
 
Ik zit lang te wachten, maar de Morpho weigert om weg te vliegen.
Na het vlinderpaviljoen kom ik terecht bij de Pinguïnrots. Wat zijn deze zwartvoetpinguïns toch een koddige beestjes. 
 
En zie deze prachtige Jan-van-Gents 
 
Ik loop langs het Aquarium en beland bij de Ara’s. Eerst een prachtige Soldatenara en dan een schitterende Groenvleugelara. Kijk, hij kijkt naar me.
 
Ik loop door en kom bij werkzaamheden, de boel is afgesloten en is een grote bouwplaats. Jammer, maar ik moet hier een stukje terug.
Dan kom ik bij de zwarte kuifmakaken. Ooooooh kleintjes, das leukJ
 
De kleintjes spelen en stoeien en rennen vooral ook achter elkaar aan. Wat is dat toch leuk. Er wordt lekkers gestrooid in het gras, en dan moet je natuurlijk af en toe even eetpauze houden. 
 
Ik ga zelf ook maar even iets eten en drinken, dus ik plof op een bankje. Pak iets te drinken en een boterham. Ineens zit er rechts naast me een musje op de leuning van de bank. En dan zit ie op mijn rugzak. 
 
En dan zit ie links van me op de leuning. En daarna blijkt waar dit superbrutale musje op uit was: hij pikt vliegensvlug een stukje brood van mijn vinger en peuzelt het op de grond op. 
 
Hij deed dit een paar keer. Toen ik mijn camera goed had en expres op hem ging wachten, toen kwam ie niet meer… ik geef het maar op en eet het restje brood zelf maar op.
Ik loop maar weer door en kom weer bij de olifanten. Een van de olifanten neemt een zanddouche. Eerst de onderkant.
 
en dan van bovenaf.
Intussen is er iets lekkers gestrooid en Mumba heeft wel trek. Dan neemt ie ook een klein zandbadje, hij duikt op de grond met zijn rug tegen een berg zand. Mumba is bijna 3, volgende week is ie jarig en hij is zo cute…
 
Ik loop weer door naar de giraffen, daar waren volgende mij kleintjes geboren. Helaas zie ik geen kleine girafjes…
Ik loop helemaal om de Savanne heen en dan zie ik een struisvogel en wat zebra’s. De struisvogel komt met uitgespreide vleugels aan lopen. Wat een beest.
 
Ik kom aan bij het Kleine- Zoogdierenhuis en daar zie ik Boliviaanse dooshoofdaapjes. Oh kijk nou hoe schattig.
 
Binnen zie ik een dwergotter,
 
een gouden leeuwaapje, een hoopje goendi’s,
 
de mooie fenneks, 
 
de zwarte slingerapen en de pinché-aapjes.
Dan loop ik weer naar buiten en kom bij de beverratten.
 
Ik loop langs de steenbokken, naar een lama, en dan weer terug naar de steenbokken.
 
Dan word ik erg zat. Ik heb al behoorlijk last van mijn benen. En ik had ook de gedachte dat ik misschien wel met de tram en de bus naar huis kon gaan ipv met de tram, trein en bus. Als je met de andere tram gaat, moet ik overstappen op de bus naar Haarlem, en die overstap is vlakbij hobbywinkel Bruinink in Slotermeer. En daar ik een klein verlanglijstje had gemaakt voor de hobbywinkel….
Ik stap op de tram en na een soort sightseeing trip door Amsterdam, kom ik aan bij de overstaphalte. Ik loop naar de hobbywinkel, heel erg rustig aan. Ik koop wat spulletjes, en loop dan weer in een heel rustig tempo naar de bushalte. Daar raak ik aan de praat met de vrouw naast me, en ineens komt de bus al. We zwaaien allebei naar de bus, maar hij rijdt gewoon door. Nou ja, zeg, de halte is nog zo lang, hij had gemakkelijk kunnen stoppen, wat een sjacherijn.
Ik moet wachten op de volgende bus, maar daarna gaat het vlot, ik ben redelijk snel bij de volgende overstap, en daar komt de bus ook bijna meteen aan. En dan is het nog maar 2 haltes, en een klein stukje lopen: ik ben weer thuis! Ik plof op de bank, ik zit…

Geen opmerkingen: