zondag 8 juni 2014

mini enveloppen album met bloemenzaadzakjes

6 juni 2014
 
Ik had met een spaaractie van de supermarkt een berg zakjes bloemen- en groentenzaad gescoord.
En ik heb leuke stempels van Tilda (Magnolia) die in de tuin werkt en zaadjes zaait.
Dat bij elkaar opgeteld is iets leuks maken om een paar zakjes bloemenzaad te geven, met op de voorkant natuurlijk Tilda.
Ik ben gaan zoeken in mijn eigen voorraadje werkbeschrijvingen, maar daar zag ik niet iets leuks waar ik zin had om te maken. Toen herinnerde ik me een mail met wat YouTube linkjes erin, eentje met een mini enveloppen album, en die was wel leuk, ik had het mailtje er voor bewaard.
http://www.youtube.com/watch?v=c0THzj1ekLE&feature=em-subs_digest-vrecs (Envelope Mini Book Tutorial door Ashley Cannon Newell voor PapertreyInk)
Even kijken of ik hem kan gebruiken voor wat ik in mijn hoofd heb...jaaa, dit is leuk...
 
Ik ga het album maken met vierkante envelopjes van ca 12x12 cm.
En voor mezelf maak ik een werkbeschrijving naast het filmpje, die ik kan gebruiken als ik hem nogmaals ga maken. Natuurlijk is het handig om eerst het filmpje te kijken en erbij te houden, en daarnaast de beschrijving en de foto's die ik heb gemaakt.
 
NB. de beschrijving is snel tijdens het maken geschreven voor mezelf, dus niet netjes en gecorrigeerd, ik hoop dat ie duidelijk genoeg is, zo met het filmpje en de foto erbij. Ik heb hem gemaakt voor mezelf om naast het filmpje te gebruiken, hij is niet duidelijk en compleet genoeg om zonder filmpje te gebruiken.
 
Envelope Mini Book Tutorial
Ashley Cannon Newell voor PapertreyInk
Bekijk het filmpje goed!!!!
5 vierkante envelopjes van ca 12 x 12 cm (echte maat = 11,8 x 11,8 cm).
Snijd netjes de flappen van de enveloppen.
Snijd 5 stukken paper van 11,6 x 6,5 cm (mag hetzelfde motief zijn, maar leuk is verschillende motieven).
Plak deze stukken in de opening van de enveloppen, pas op, gaat niet makkelijk, blijven snel al plakken, ze moeten precies tot aan de rand van de vlop komen.
Snijd van een dubbelzijdig gekleurd cardstock een stuk van 6 inch x 11,7 cm (let op inches en cm !!!). De hoogte van de envelop is bepalend voor de cm-maat, de breedte is altijd 6 inch ivm het rillen.
6 Inch is voor 5 envelopjes. Als je meer of minder vloppen wilt gebruiken, dan moet je deze maat aanpassen.
Leg het stuk cardstock met de 6 inch kant boven in het rilding van Martha S. Ril elke halve inch, dus bij 0,5 dan bij 1 dan bij 1,5 inch etc.
Vouw het stuk cardstock als een harmonica op, op de rillijnen.

Leg het harmonica gevouwen stuk cardstock neer op de tafel, zodanig dat aan beide zijkanten een bergvouw is (uiteinde cardstock komt op de tafel).
Pak de eerste vlop, doe dubbelzijdig plakband van 9 mm breed aan de rand van de vlop aan de voorkant.
Steek de rand van de vlop met plakband in de eerste dalvouw van de harmonika en druk aan.
Herhaal dit voor de 2e vlop in de 2e dalvouw, de 3e in de 3e dalvouw, etc.
Leg het stapeltje zo voor je neer, met de vloppen naar beneden en de achterkant van de harmonika naar je toe. Je ziet nu 6 dalvouwen. De eerste en laatste doe je niets mee.
De middelste 4 ga je dichtplakken. Je plakt een strook dubbelzijdig plakband aan 1 kant van elke harmonikavouw.

 

 
 
 
 
 
 


Vouw de harmonika samen.
  

Draai daarna het geheel om, met de achterkant naar boven.
Plak de rand tegen de achterkant van de vlop, met een strook dubbelzijdig plakband. Nu zien de voor- en de achterkant er hetzelfde uit.
Snijd een stuk cardstock van 11,7 cm (hoogte envelop) x 1 ¼ inch (of 3,2 cm).
Leg het in het rilding met de korte kant tegen de bovenkant. Ril op ½ inch, draai het cardstock om en ril weer op een ½ inch. Je hebt dan een stukje cardstock met een ril op een ½ inch vanaf de rechterkant en een ril op ½ inch vanaf de linkerkant.
Vouw op de rillijnen, zodat je een U-vorm krijgt.
Op de foto staat 2 U-vormen, je hebt er maar 1 voor 1 album nodig.
 
Pak het vloppenalbum. Je hebt de rug met 2 uitstekende flappen. Plak dubbeltape op de zijkanten van de rug (niet op de uitstekende flappen). Leg de U-vorm om de rug en druk vast. Dit staat niet op het filmpje, dit heb ik erbij gedaan om de rug netjes af te werken (bij het rillen was het lelijk geworden).
Snijd 2 stukken cardstock van 11,8 cm (breedte envelop) + ½ inch = ca 13,05 cm x 11,7 cm (hoogte van de vlop). Leg in het rilding met ca 13 cm langs de bovenkant en ril op een 1/2 inch.
Pak het album, je ziet aan de voor- en achterkant een dalvouw als het ware. Je doet een strook dubbeltape op de flap van die dalvouw. Dan steek je de flap van het losse cardstock ertussen, en druk vast. Doe dit aan de voor- en achterkant van het album.
 
Nu doe je in dezelfde dalvouwen van net weer een strook dubbeltape, druk samen.
 
NB de voor- en achterkanten hadden wel ietsje groter gekund.
Versier de voorkant en doe iets leuks in de vloppen (nu zakjes bloemenzaad, maar je kunt ook labels maken of kaarten met foto’s erop oid)
Seeding Tilda is natuurlijk het leukste plaatje voor op de voorkant
 
 
 
 
 
 
 
 
 in elk envelopje doe ik een zakje bloemenzaad
 
 
 en zo ziet dan de binnenkant eruit
 
 
Ik heb er 3 gemaakt, van de laatste moet ik alleen nog het stempelafdrukje inkleuren en erop plakken.
 
 

Geen opmerkingen: