vrijdag 19 september 2008

tegels, tegels en een puzzelstukje

Donderdag wordt tegeldag. Al voor 8 uur zijn de 2 tegelmannen er weer. En ze gaan vandaag proberen om weer een beetje een schappelijke badkamer van deze puinbak te maken.

De oorspronkelijker afvoer en een stukje vloer moeten nog even weggejekkerd worden. Dus om kwart over 8 is het alweer herrie in de tent...eeehhhh badkamer....

Dan wordt eerst het wc-muurtje helemaal aangesmeerd.

En dan wordt de onderste rand bij de douche getegeld. Dit moet met de lichte tegels ipv de donkere. We hebben niet genoeg donkere tegels voor die rand, dus helaas.

De 2 tegelmannen zijn beide 65+. Ze willen niet stoppen met werken, kunnen het werken niet missen. En werken dus een dag of 2/3 per week. Het is het bedrijf van de 1, overgenomen door zijn zoon. Hij werkt nu dus voor zijn zoon.

Ik hoor uit de badkamer af en toe verontrustende woorden komen. De 1 vroeg om de lichte tegels, de andere pakte de roze-gemarmerde ipv de lichtgroene die bedoeld werden... Dus ik blijf in de buurt om in de gaten te kunnen houden welke tegels waar komen.
Ik ben zelf een behoorlijk pietje precies, van te voren dingen doorspreken die moeten gebeuren, dingen klaarleggen, etc. Dat mis ik hier, ik moet me af en toe echt een beetje bedwingen...

De rand ziet er netjes uit en dan gaan we met het muurtje beginnen.

Er zijn 5 lichtgroene tegels voor de rand gebruikt, we zouden dus 6 lichtgroene tegels over moeten hebben + 4 donkergroene tegels (2 nieuwe en 2 geredde) + de 2 geredde strips.
Oh, das mooi, dan hoeven we geen (nog lichtergroene) vloertegels te gebruiken. Als het goed is kan nu het hele muurtje weer betegeld worden met de oorspronkelijke tegels.
Maar we zouden dat in overleg gaan doen, en dat blijkt de beste man dat ineens niet meer te willen. Hij doet wat ik wil (das op zich natuurlijk wel mooi...een luisterende man die doet wat je wilt....), maar ik wil toch wel even samen bespreken hoe de tegels op het muurtje moeten komen. Per slot is het nu beslissen, en daarna kan het niet meer veranderd worden. Dus ik stuif meteen naar hubby: hoe willen we de tegels op het muurtje, wat zou het mooist uitkomen.
We besluiten onderaan 2 rijen lichtgroene tegels (om de onderrand douche te laten doorlopen), daarboven de 2 rijen donkergroene, dan de strips, en bovenaan 1 rij lichtgroene tegels.

Het tegelen begint, eerst onderaan aan de linkerkant een lichtgroene tegel, dan nog een lichte er bovenop. En zo verder naar boven. En dan van bovenaf naar beneden aan de rechterkant.
En dan is de 6e lichtgroene tegel ineens weg, toch versneden voor de doucherand? Ik heb geen idee, maar we hebben nu wel een klein probleempje. We moeten nu puzzelen om dit netjes op te lossen.
Aaarrggghhh, daarom controleer ik zelf altijd liever van tevoren, dan was dit niet gebeurd...
Er ligt nog een vrij groot stuk lichtgroen, dat kan mooi gebruikt worden, maar of ik toch ook even in de tuin bij het tegelafval wil zoeken naar een behoorlijk stuk lichtgroen. Nou ja, de eerlijkheid gebiedt me om te zeggen, dat de mannen ook wilden zoeken, maar dat ik het liever zelf doe...dan weet ik zeker dat de goede kleur gepakt wordt....Dus ik sta te zoeken in de afvalzakken. Lastig, er zitten grote stukken vloertegels in, en die kleur is nog iets lichter dan de wandtegel, dus die moet ik niet hebben. Maar het lijkt genoeg op elkaar om in de war te raken. En de tegelstukken zijn scherp, ik moet ook goed oppassen om me niet te snijden. Ik vind gelukkig 2 mooie redelijk grote stukken lichtgroen, dus ik ga snel met mijn buit naar boven.
Een van de stukken wordt gebruikt, en als het goed is, zie je er niets meer van, als de wc eenmaal hangt.

Het wc-muurtje is dan af en ik ben superblij, helemaal met de oorspronkelijke tegels gedaan. Jippie, we hebben de roze tegels voor niks gekocht, ik ben nog nooit zo blij geweest met een overbodige aankoop ...

Dan wordt als laatste de vloer gedaan. Eerst moet de vloer op afschot komen. En dan tegelen met de nieuwe anti-sliptegels. Het wordt netjes gedaan, maar ik ben niet zo blij met de kleur. Jammer, met witte tegels was het eindresultaat veel mooier geworden. Maar wit is ons door minstens 5 mensen afgeraden. Het schijnt zo moeilijk schoon te maken te zijn, als je wit neemt, gaat zelfs een potloodlijntje voor het snijwerk er al niet meer af. Ook als men er met schoenen aan op loopt, wordt het smerig, en dat krijg je er ook niet meer af. En daar ik liever scrap dan schoonmaak..... We hebben dus nu grijze tegels, ik vind ze behoorlijk donker tov de muren, maar ja...het is in ieder geval netjes en we hebben deze tegels echt nodig...

De boel moet nu drogen, en ik mag niet meer in de badkamer komen. Maandag komen er weer mensen, dan wordt de boel gekit, gemonteerd, aangesloten, etc.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ben je toch nog crea geweest om mee te puzzelen he.Ik reageer beetje laat maar weet inmiddels dat het er weer keurig uitziet

knuf dinnetje